Caminada Popular 2009

Mapa ICC
Mapa ICC

El Centre Excursionista de Sitges, organitza la caminada popular del 2009, fent un recorregut que s’endinsa cap al massís del Garraf per una de les seves portes més boniques i desconegudes, el fondo d’en Figueres, al que accedim fàcilment per la urbanització de Quint Mar.

El camí per dins del bosc ens portarà pujant a la serra del Gafarró, d’on ens dirigirem cap al coll de la Fita, i per la pista forestal que és l’eix principal del parc, ens dirigirem cap a penya Riscla, iniciant després un recorregut circular recorrent diverses masies de la zona, algunes d’elles recuperades, per tornar per La Fassina i Can Marcé fins el coll de Pota de Cavall i retornar a Sitges pel Camí de la Fita.

ITINERARI

Sortim de plaça de Catalunya a les 8 del matí, i ens dirigim al Carrer Cardenal i Barraquer, cap a la zona del Poliesportiu Pins Bens, que voltarem per l’avinguda Josep Tarradelles fins arribar a la petita rotonda que dóna accés al barri de Quint Mar. Seguim el camí del Mas d’en Puig, que ens condueix per sota l’autopista Pau Casals fins entrar a la urbanització.

Pel mateix carrer anem pujant fins arribar a l’antiga masia del Mas d’en Puig, on ens desviem a l’esquerra per un camí ample que ens endinsa cap al Garraf. Quan arribem a l’entrada d’unes instal·lacions dedicades als cavalls, situades a l’antiga masia de Ca l’Estellar, ens endinsem per un camí paral·lel a la tanca que ens menarà al fondo d’en Figueres.

Al fondo, amb molta vegetació i zones d’ombra, veurem els efectes del temporal de vent que va afectar el país el gener d’aquest any, amb molts pins i altres arbres arrencats de les seves soques i entrellaçats en un complex entramat. S’ha pogut obrir el camí per permetre el pas dels caminants, apartant troncs tallats que barraven el pas.

Al final del fondo d’en Figueres , ens enfilarem tot fent ziga-zagues per arribar a serra del Gafarro, zona amb molt bones vistes de Sitges i de la costa, amb una bona protecció del vent i molt assolellat, que fa que sigui força visitat per caminants de la vila. Travessem una cruïlla de camins, que ens porta a una pista que agafem en direcció a l’esquerra; en poca estona estem al coll de la Fita, la pista principal de Sitges a Begues, que agafarem en direcció cap a la dreta.

El nostre recorregut ens porta a passar per davant de la Masia de Mas Maiol, actualment seu del Casal dels Caçadors de Sitges. D’aquí anem al mirador de la penya Riscla, anomentat així pels penyals que hi ha sobre la vorera oest del camí, que es destaquen amb 306 m d’alçada.

El nostre recorregut segueix fins la trobar la cruïlla que agafem a la dreta en direcció Can Planes. Aquest camí, apte per vehicles, recorre les suaus ondulacions en direcció nord-est cap a la masia de Can Llucà, i Campdàsens.

La primera masia que trobem però, es el xalet de la Casa Nova, una edificació que podria datar d’entre els anys 1930 i 1950. Actualment s’ha remodelat amb uns acabats exteriors que destaquen en el paisatge.

Al cap de poca estona, deixem aquest itinerari per agafar un sender que surt a l’esquerra, que ens porta a la Casa Nova, construcció completament en runes des de fa molt de temps. L’edificació ja està situada al terme d’Olivella, i al 1851 era propietat de la familia Falç de Sitges.

El recorregut ara es converteix en un sender, que s’endinsa en el Fondo d’en Giró i voreja el Fondo de les Llenties, passant prop de l’avenc de Can Ramonet.

En suau baixada i en direcció oest, el sender ens dirigeix a l’eix principal del Garraf, la pista de Begues, en un punt baix, molt a prop de la masia de La Fassina, una de les poques masies habitades del Parc, on els propietaris han apostat per basar la seva economia en el desenvolupament de productes i serveis relacionats amb l’entorn natural, des de productes alimentaris a serveis de guiatge de natura i lleure.

El nostre itinerari, però, ens porta per la pista principal a la dreta, on després d’una petita remuntada i dues corbes, deixem l’accés que ens conduiria a la masia de Can Marcer, per agafar un camí a la dreta que aviat es converteix en un sender, i que en direcció sud-oest ens dirigeix cap al coll de Pota de Cavall.

A la nostra esquena queden, al fons, la masia de Can Marcer, també anomenada Can Marcer de Jafre, que manté activa l’explotació de vinya, tot i que sense residents fixes, i la Fassina. A meitat del segle XIX consta l’existència a Jafre d’una fàbrica d’aiguardent o fassina, i d’aquest temps és el canvi de nom de la casa , que abans s’havia anomenat Mas de la Font, segurament per l’existència d’un pou que hi ha a la mateixa masia.

El coll de Pota de Cavall sembla que deu el seu nom a les terres que l’envolten, amb el mateix nom, i que es refereix a una planta i també a un bolet.

En aquest collet trobem el sender de gran recorregut GR-5 (Sitges-Montserrat) que va planejant cap a la masia de Coll Entreforc. Els seus propietaris van intentar restaurar-la, però el procés es va aturar i ara esta en runes i molt abandonada.

A partir de la masia, el camí es fa més ample i en poca estona arribem al collet de la Fita, cruïlla de camins de diversa entitat: des d’aquí s’accedeix a la urbanització de Mas Alba, que recentment ha millorat molt els seus paviments i zones de pas, al senderó del Gafarró, i a la pista principal de Sitges a Begues.

Des d’aquest punt, agafem de baixada el camí de la Fita en direcció cap a Sitges, passant per la zona comercial de les Pruelles. El nostre itinerari finalitzarà, de nou a la plaça de Catalunya.

INSCRIPCIONS:

* Ferran Sports, al C/ Jesús.

* Pastisseria Calderon, al Camí de la Fita.

* Intersport Olaria, al carrer Sant Francesc.

* Els dijous de 20 a 21 h. al Centre Excursionista de Sitges. Poliesportiu

Pins Bens.

* Fins mitja hora abans de la sortida a la mateixa plaça de Catalunya.

El preu de la inscripció és de 4 euros. La sortida està prevista per les 8 del matí.

NOTES

∗ La caminada popular és una marxa de caire no competitiu.

∗ L’organització no es fa responsable dels accidents que hi puguin

haver.

∗ El mal temps no serà motiu per la suspensió de la caminada.

∗ Malgrat tot l’organització es reserva el dret de modificar o suspendre

l’activitat per causes de força major.

∗ Es recomana portar cantimplora que es podrà omplir en diversos

punts del camí. També es recomana portar calçat cómode, adaptat

a caminar per muntanya.

∗ Hi haurà un petit equip escombra, que sortirà més tard per

acompanyar els últims participants, a fi que tots arribem al final

pels camins adequats.

∗ No hi ha limitació d’edat, però els menors de 12 anys han d’anar

acompanyats d’un adult.

∗ Hi haurà un refrigeri pel camí amb coca i moscatell i punts amb

aigua. a l’arribada tindrem un aperitiu per tal de recuperar forces.

∗ No deixeu cap mena de brossa pel camí , reculliu-la fins l’arribada.

∗ Es recomana, per evitar-los molèstia, no portar animals com gossos.

INSCRIPCIONS:
* Regidoria d’Esports de Sitges. Polisportiu Pins Bens.
* Ferran Sports, al C/ Jesús.
* Esports Subur, al Camí de la Fita.
* Intersport Olaria, al carrer Sant Francesc.
* Fins mitja hora abans de la sortida a la mateixa plaça de Catalunya.
El preu de la inscripció és de 4 euros.
NOTES
* La caminada popular és una marxa de caire no competitiu.
* L’organització no es fa responsable dels accidents que hi puguin
haver.
* El mal temps no serà motiu per la suspensió de la caminada.
* Malgrat tot l’organització es reserva el dret de modificar o suspendre
l’activitat per causes de força major.
* Es recomana portar cantimplora que es podrà omplir en diversos
punts del camí. També es recomana portar calçat cómode , adaptat
a caminar per muntanya.
*  Hi haurà un petit equip escombra, que sortirà més tard per
acompanyar els últims participants, a fi que tots arribem al final
pels camins adequats.
* No hi ha limitació d’edat, però els menors de 12 anys han d’anar
acompanyats d’un adult.
* Hi haurà un refrigeri pel camí amb coca i moscatell i punts amb
aigua. a l’arribada tindrem un aperitiu per tal de recuperar forces.
* No deixeu cap mena de brossa pel camí , reculliu-la fins l’arribada.
* Es recomana, per evitar-los molèstia, no portar animals com gossos.

1 comentari a “Caminada Popular 2009”

  1. Ben volguts,

    Voldria saber l’horari de l’inici de l’activitat del proper diumenge 25 d’octubre, Caminada popular 2009. Som 3 persones de Terrassa que estem interessades en realitzar aquesta caminada.

    Moltes gràcies

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.